Firma TARSMAK GONDEK I WSPÓLNICY SP. J. jest producentem przypraw mokrych m. in. ketchupu, musztardy, majonezu, sosów na bazie majonezu oraz na bazie koncentratu pomidorowego. Są to produkty składające się od kilku do kilkunastu składników
Daniel Gondek,
Wspólnik,
TARSMAK® Gondek i Wspólnicy sp. j.
Surowce wykorzystywane do produkcji muszą być odpowiednio przygotowane, np. poddane obróbce mechanicznej, termicznej, zdarza się również leżakowanie. Sam proces produkcyjny również nie jest prosty i niesie ze sobą pewne niedogodności m. in. odchylenia zużycia materiałów, problem z utrzymanie powtarzalności w każdej partii itd.
System ERP powinien nam pomóc z tymi wszystkimi problemami się zmierzyć. W dobie globalizacji i dostępie do surowców z każdego zakątka świata na pewno trzeba zwrócić uwagę na gromadzenie informacji z czego składa się konkretny słoiczek produktu, gdzie i kiedy były zakupione surowce, jak się dostały do naszego zakładu, kto z nimi pracował, jakie odchylania zużycia nam wygenerowały, czy były odpowiednio wydajne.
W najgorszym wypadku gdyby surowiec z jakiegoś powodu posiadał wadę, musimy błyskawicznie wiedzieć gdzie wyroby gotowe wyprodukowane z niego trafiły na rynek. W dobie dużej fluktuacji zatrudnienia system powinien pozwalać nam również gromadzić informacje o pracownikach wytwarzających nasze produkty. W naszej branży bezpieczeństwo produktu jest bardzo ważne i osobiście dobór systemu ERP w dużej mierze uzależniałbym od wyżej opisanych obszarów.
Jeżeli mamy dużo surowców, terminy przydatności do spożycia, skomplikowane procesy, częste przezbrojenia, fluktuacje pracowniczą, odchylenia od norm zużycia i jesteśmy w stanie to ująć w system to kolejny dział firmy będzie lepiej funkcjonował. Mam na myśli księgowość. Rozliczenie kosztów produkcji, marżowości i przełożenie tego na produkt jednostkowy jest to nie lada wyzwanie a jednak taką informację musimy mieć na bieżąco chcąc być konkurencyjnym na rynku.
Dostawca systemów ERP dla branży spożywczej a zwłaszcza takiej gdzie występują powyższe problemy musi tą produkcję po prostu zrozumieć, w naszej specyfice dwa plus dwa nie zawsze równa się cztery. Założenia, które sobie przyjmiemy już po trzech miesiącach mogą być nieaktualne ponieważ np. zmieniła się kadra, zmienił się surowiec, maszyna się zamortyzowała.
W firmach spożywczych wprowadzone kryteria do systemu cały czas muszą być aktualizowane i poprawiane. Główną kategorią przy ocenie dostawcy w moim wypadku byłaby ilość udanych wdrożeń oraz doświadczenie w segmencie, który reprezentujemy.